Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.

Przedstawiono sposób postępowania dotyczący zbioru parametrów posiadających decydujący wpływ na funkcje przetwarzania w procesach jednostkowych oraz działania urządzenia a także sprzężenia tego z kontrolą i sterowaniem na poziomie produkcji żywności. Zwrócono uwagę na konieczność określenia dla przewidywanej technologii wytwarzania tzw. krytycznych punktów kontrolnych (k-p-k). Stwierdzono, że w projektowaniu, konstruowaniu i eksploatacji urządzeń w produkcji żywności należy najpierw zapobiegać powstawaniu k-p-k, a następnie ograniczać ich ilość tak aby wykorzystując odpowiedni system nadzoru do diagnozowania parametrów procesu przez monitorowanie i wizualizację,prowadzić ciągłą automatyczną kontrolę umożliwiającą szybkie reagowanie na zmiany tych parametrów.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2002

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności." link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie