Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Preferential solvation in (amide+alcohol) binary mixtures. Part 1. The N- methylpyrrolidinone+ethanol mixture at T = 313.15 K: thermodynamic resultsand molecular dynamics calculations.

Badano zjawisko preferencyjnej solwatacji amidu (N-metylopyrrolidonu) przez etanol wykorzystując dwie uzupełniające się metody: bezpośrednich pomiarów własności termodynamicznych roztworu oraz symulacji komputerowych. W metodzie pierwszej dokonano pomiarów wielkości termodynamicznych takich jak: nadmiarowa energia swobodna mieszania, nadmiarowa objętość mieszania oraz współczynnika ściśliwości izotermicznej mieszaniny, a następnie z tych danych wnioskowano o składzie i zasięgu otoczki solwatacyjnej wokół cząsteczek amidu. Jako użyteczne narzędzie do interpretacji danych eksperymentalnych wykorzystana została teoria roztworów Kirkwooda i Buffa. W drugiej stosowanej metodzie wykonane zostały symulacje komputerowe roztworu przy różnych ułamkach molowych amidu. Wykorzystano różne dostępne w literaturze parametryzacje cząsteczek amidu i alkoholu. Wyniki obliczeń oraz wnioski porównano z wnioskami uzyskanymi z pomiarów termodynamicznych. Połączenie tych dwóch metod pozwoliło z jednej strony na krytyczną weryfikację i uwiarygodnienie rezultatów obliczeń, z drugiej zaś dało szczegółowy wgląd w strukturę otoczki solwatacyjnej na poziomie molekularnym.

Autorzy