Proces wzbogacania tłuszczu mlecznego i jego wysokotopliwej frakcji w NNKT prowadzono za pomocą enzymatycznego przeestryfikowania tych tłuszczów olejem słonecznikowym, w obecności lipazy Lipozyme RM IM. Triacyloglicerole (TAG) z surowców i produktów przeestryfikowania izolowano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Określono skład kwasów tłuszczowych oraz strukturę otrzymanych TAG. Stwierdzono, że w strukturyzowanych TAG tłuszczu mlecznego, przy stosunku molowym reagentów 1:1, zawartość kwasu linolowego (C18:2) wzrosła zwartości wyjściowej 1,2% do 32,6%, a sumaryczna zawartość kwasów nasyconych spadła z 67,7 do 40,0%. Natomiast przy przeestryfikowaniu frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym (1:1 lub 2:1) zawartość C18:2 wzrosła odpowiednio z 0,9% do 31,2%, lub do 22, 4%, a ilość kwasów nasyconych obniżyła się z 72,5 do 42,3 lub 55,1%.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2003