Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym.

Proces wzbogacania tłuszczu mlecznego i jego wysokotopliwej frakcji w NNKT prowadzono za pomocą enzymatycznego przeestryfikowania tych tłuszczów olejem słonecznikowym, w obecności lipazy Lipozyme RM IM. Triacyloglicerole (TAG) z surowców i produktów przeestryfikowania izolowano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Określono skład kwasów tłuszczowych oraz strukturę otrzymanych TAG. Stwierdzono, że w strukturyzowanych TAG tłuszczu mlecznego, przy stosunku molowym reagentów 1:1, zawartość kwasu linolowego (C18:2) wzrosła zwartości wyjściowej 1,2% do 32,6%, a sumaryczna zawartość kwasów nasyconych spadła z 67,7 do 40,0%. Natomiast przy przeestryfikowaniu frakcji tłuszczu mlecznego olejem słonecznikowym (1:1 lub 2:1) zawartość C18:2 wzrosła odpowiednio z 0,9% do 31,2%, lub do 22, 4%, a ilość kwasów nasyconych obniżyła się z 72,5 do 42,3 lub 55,1%.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2003

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Zmiana składu kwasów tłuszczowych tłuszczu mlecznego w wyniku przeestryfikowania olejem słonecznikowym." link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie