Przeestryfikowano mieszaniny oleju rzepakowego i łoju wołowego (4:6w/w). Katalizatorami reakcji były immobilizowane enzymy lipolityczne: Lipozyme RM IM, Lipozyme TL IM oraz Novozym 435 (Novo Nordisk). Produkty reakcji rozdzielano przy pomocy chromatografii kolumnowej. Triacyloglicerole (TAG) eluowano mieszaniną eteru naftowego i eteru dietylowego(87:13). W otrzymanych produktach oraz w wyizolowanych z nich TAG oznaczano temperaturę topnienia, zawartość fazy stałej oraz stabilność oksydatywną. Określano również strukturę otrzymanych TAG, stosując metodę enzymatycznej hydrolizy. Stwierdzono, że we wszystkich produktach oraz w TAG wyizolowanych z tych produktów nastąpił spadek zawartości fazy stałej i temp. topn. w porównaniu z mieszaniną wyjściową, natomiast stabilność oksydatywna otrzymanych produktów uległa pogorszeniu.
Autorzy
- dr hab. inż. Eleonora Ledóchowska link otwiera się w nowej karcie ,
- Anna Filipkowska
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2003