Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Struktura triacylogliceroli wybranych olejów i tłuszczów.

Zbadano strukturę wybranych triacylogliceroli (TAG) stosując zmodyfikowaną metodę Brockerhoffa. Surowcami tłuszczowymi były oleje roślinne: rzepakowy niskoerukowy (NE), rzepakowy wysokoerukowy (WE) słonecznikowy, sojowy, oliwkowy, oraz tłuszcze zwierzęce - łój i smalec. Stwierdzono, że w przebadanych olejach roślinnych pozycję sn-2 TAG zajmują głównie nienasycone kwasy osiemnastowęglowe: kwas linolowy (C18:2) i linolenowy (C18:3), natomiast kwasy nasycone - palmitynowy (C16:0) i stearynowy (C18:0) zajmują w triacyloglicerolach tych olejów pozycje sn-1 i sn-3. Kwas oleinowy charakteryzuje się nieomal statystycznym rozmieszczeniem między pozycje sn-2 i sn-1,3 w TAG oleju rzepakowego NE, słonecznikowego, sojowego i oliwkowego, natomiast w oleju rzepakowym WE kwas ten znajduje się głównie w poz. sn-2. Cała ilość kwasu erukowego (C22:1) w oleju rzepakowym WE okupuje pozycje zewnętrzne sn-1,3 TAG. Tłuszcze zwierzęce smalec i łój charakteryzują się różnym rozkładem kwasu palmitynowego w cząsteczkach TAG. Kwas ten w smalcu zajmuje głównie poz. wewnętrzną sn-2, natomiast w łoju większa jego część umiejscowiona jest w pozycjach zewnętrznych. Kwasy nienasycone C18:1 i C18:2 w łoju zajmują głównie pozycję sn-2 a w smalcu sn-1,3. Kwas stearynowy natomiast, zarówno w łoju jak i smalcu, dominuje w pozycjach zewnętrznych sn-1,3 cząsteczek triacylogliceroli.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2003

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Struktura triacylogliceroli wybranych olejów i tłuszczów." link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie