Przedstawiono nowe zaawansowane metody specjacji selenu w dodatkach spożywczych. Szczególną uwagę zwrócono na przygotowanie próbek odnośnie: frakcjonowania różnych klas związków tworzonych przez selen, rozdzielanie wodnych ekstraktów za pomocą chromatografii wykluczeniowej oraz charakteryzowania rozpuszczalnych w wodzie frakcji proteinowych przy użyciu detektorów MALDI oraz TOF-MS.
Autorzy
- dr hab. Magdalena Śliwka-Kaszyńska link otwiera się w nowej karcie ,
- Encinar Jorge Ruiz,
- Aleksandra Połatajko link otwiera się w nowej karcie ,
- Veronique Vacchina,
- Joanna Szpunar
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2003
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Methodological advances for selenium speciation analysis in yeast." link otwiera się w nowej karcie