Stwierdzono, że estryfikacja polioli kwasami tłuszczowymi realizowana w obecności programowanych ilości karboksylanów sodu, potasu, cynku lub magnezu stwarza możliwość syntezowania emulgatorów o zdefiniowanych właściwościach hydrofilowo-lipofilowych. Produkt reakcji może być bezpośrednio zastosowany jako emulgator. Produkty te wykazują współdziałanie surfaktantów niejonowych - monoestrów i anionowych - soli kwasów tłuszczowych i mogą być stosowane do preparowania emulsji O/W lub W/O. Efektywność otrzymywanych emulgatorów zbadano, sporządzając z ich udziałem modelowe układy emulsyjne. Określono wpływ rodzaju i ilości faz na inwersje, stabilność i dyspersję badanych emulsji.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2003