Pestycydy i polichlorowane bifenyle występują w środowisku w małych ilościach, ale ulegając kumulacji, stanowią zagrożenie dla ludzi i zwierząt. Najbardziej zagrożony jest człowiek stojący na szczycie łańcucha pokarmowego. Świadomość niebezpieczeństw jakie niesie ze sobą postępujące zanieczyszczenie środowiska w połączeniu z nowoczesnymi środkami zaradczymi powinna zmniejszyć do minimum możliwość występowania zatruć u ludzi i powstania nieodwracalnych szkód w środowisku naturalnym. Konieczność oznaczania ich w różnych elementach środowiska, a przede wszystkim w żywności jest niekwestionowana tak długo, jak długo świadomość ludzi w tej sprawie będzie wciąż niewielka. Różnorodność matryc w jakich występują pestycydy i PCB oraz właściwości fizykochemiczne tych związków, wymaga stosowania wielu metod przygotowania próbek do analizy i oznaczania. Dobranie odpowiednich warunków analizy decyduje o miarodajności wyników końcowych.
Autorzy
- Agata Żwir-Ferenc,
- prof. dr hab. inż. Marek Biziuk link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2004