Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym.

Zbadano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Oznaczano zawartość fazy stałej metodą NMR, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Charakterystyki topnienia wyznaczono metodą DSC. Przed wyznaczeniem krzywych topnienia stosowano takie same etapy termostatowania jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. W mieszankach zawierających łój, które nie były wcześniej termostatowane, zaobserwowano zachodzenie przemiany polimorficznej. Sygnał od tej przemiany jest tym większy im większa jest zawartość łoju w mieszance. Stwierdzono wyraźny wpływ czasu jak i temperatury termostatowania na zawartość fazy stałej i przebieg topnienia. Mieszanki w których przeważa łój powinny być przed oznaczeniem zawartości fazy stałej poddane procesowi temperowania, aby przemiany polimorficzne mogły zajść podczas temperowania, a nie w czasie 30-minutowego termostatowania w temperaturze pomiaru.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2004

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym." link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie