Polifenole należą do grupy wtórnych metabolitów roślin. Główne źródła w żywności, dzienne spożycie i biodostępność polifenoli zależą od gatunku rośliny, klimatu, sezonu, procesu obróbki i przyzwyczajeń kulturowych. Związki polifenolowe wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, pośród których wymienia się głównie aktywność przeciwutleniającą, przeciwrakotwórczą i przeciwzapalną. Potencjalnie szerokie zastosowania tych związków w produkcji żywności funkcjonalnej, kosmetyków i leków powodują, że niezbędny jest rozwój metodyk analitycznych pozwalających na ich śledzenie w roślinach, w trakcie procesów produkcyjnych oraz w organizmie człowieka. Ze względu na złożoność matrycy i niski poziom stężeń polifenoli w próbkach biologicznych niezbędne do ich oznaczania są czułe techniki chromatograficzne, wymagające wstępnego etapu przygotowania próbki. Najwięcej informacji analitycznych na temat obecności tych związków w badanych próbkach można uzyskać łącząc metody chromatograficzne z metodami spektroskopowymi.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2005