Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Charakterystyka polifenoli: występowanie, właściwości, przegląd metodyk analitycznych

Polifenole należą do grupy wtórnych metabolitów roślin. Główne źródła w żywności, dzienne spożycie i biodostępność polifenoli zależą od gatunku rośliny, klimatu, sezonu, procesu obróbki i przyzwyczajeń kulturowych. Związki polifenolowe wykazują szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, pośród których wymienia się głównie aktywność przeciwutleniającą, przeciwrakotwórczą i przeciwzapalną. Potencjalnie szerokie zastosowania tych związków w produkcji żywności funkcjonalnej, kosmetyków i leków powodują, że niezbędny jest rozwój metodyk analitycznych pozwalających na ich śledzenie w roślinach, w trakcie procesów produkcyjnych oraz w organizmie człowieka. Ze względu na złożoność matrycy i niski poziom stężeń polifenoli w próbkach biologicznych niezbędne do ich oznaczania są czułe techniki chromatograficzne, wymagające wstępnego etapu przygotowania próbki. Najwięcej informacji analitycznych na temat obecności tych związków w badanych próbkach można uzyskać łącząc metody chromatograficzne z metodami spektroskopowymi.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Charakterystyka polifenoli: występowanie, właściwości, przegląd metodyk analitycznych" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie