Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties

Niskokaloryczne lipidy strukturyzowane otrzymano na drodze przeestryfikowania właściwego oleju oliwkowego całkowicie uwodornionym wysokoerukowym olejem rzepakowym (TAG/SLHE) oraz na drodze acydolizy oleju oliwkowego kwasem behenowym (TAG/SLB). Reakcje były katalizowane Lipozyme RM IM. Tłuszcz (TAG/SLHE) charakteryzował się wysoką temperaturą topnienia - 45,5 st. C, natomiast tłuszcz (TAG/SLB) miał temperaturę topnienia 37,5 st.C i odpowiednią charakterystykę zawartości fazy stałej w funkcji temperatury. Tłuszcz ten może być stosowany w przemyśle cukierniczym, piekarniczym i do produkcji margaryn, miksów itp.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Structured triacylglicerols containing behenic acid: preparation and properties" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie