Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek

Badano frakcje łoju oraz mieszanki tłuszczowe zawierające te frakcje. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR. Stosowano różne metody termostatowania tłuszczów przed analizą. Wyznaczono również charakterystyki topnienia wybranych tłuszczów, stosując podobne procedury termostatowania jak w przypadku metody NMR. Wydłużenie czasu chłodzenia w temp. 0 st.C wpływało na wzrost zawartości fazy stałej. Im niższa temperatura topnienia frakcji, tym wpływ ten był większy. Mieszanka stearyny łojowej z ciekłym olejem rzepakowym (1:1) posiadała bardzo płaską charakterystykę zawartości fazy stałej od temperatury, przy czym zastosowana procedura termostatowania nie miała wpływu na zawartość fazy stałej.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Właściwości fizyczne frakcji łoju oraz ich mieszanek" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie