Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka

Prezentowane wyniki wskazują na możliwość usprawnienia produkcji syropów skrobiowych przez zastosowanie rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i termostabilnej alfa-glukozydazy z Thermus thermophilus. Wykazano także przydatność rekombinantowej, termosta-bilnej beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania bez-laktozowego mleka i serwatki. Enzym ten wykazuje dużą termostabil-ność i znaczną aktywność w szerokim zakresie pH (4,3-6,6). Umożliwia to zastosowanie wymienionej beta-galaktozydazy do hydrolizy laktozy w warunkach eliminujących mikrobiologiczne zanieczyszczenie reaktora z unieruchomionym enzymem. Rekombinantową alfa-amylazę i beta-galaktozydazę uzyskiwano przeprowadzając ekspresję genów z Pyro-coccus woesei w komórkach Escherichia coli i strącając w podwyż-szonej temperaturze termolabilne białka balastowe. Uzyskana w ten sposób alfa-amylaza przejawia największą aktywność w 93 st.C przy pH 5,6 i wykazuje znaczną termostabilność, zachowując 24 % początkowej aktywności po 2 godz. inkubacji (pH 5,6) w temp. 120 C. Inną zaletą wytworzonej alfa-amylazy jest brak wpływu jonów wapnia na aktywność i stabilność enzymu. Aktywacja jonami wapnia nie jest również konieczna w przypadku wytwarzania syropów glukozowych z udziałem termostabilnej alfa-glukozydazy z Thermus thermophilus.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2005

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie