W żywieniu zwierząt, obok podstawowych składników pokarmowych, witamin i składników mineralnyh stosuje się różnego rodzaju substancje określane mianem dodatków paszowych. Za dodatki paszowe uważa się substancje dodawane do pasz w celu poprawienia ich jakości lub też osiągnięcia określonych właściwości, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji, trwałości oraz ze względów technologicznych, żywieniowo - fizjologicznych lub dietetycznych. Jednym z dodatków paszowych są kokcydiostatyki. Są to leki stosowane w profilaktyce jak i leczeniu kokcydiozy, jednej z najgroźniejszych chorób inwazyjnych, wywołanej przez pasożyty należące do gatunku Eimeria. Choroba atakuje przede wszystkim drób ale również króliki, szynszyle, bydło, owce i świnie. W artykule zamieszczono obszerną charakterystykę leków kokcydiostatycznych a także możliwości ich identyfikacji i oznaczania ilościowego w paszach, z wykorzystaniem dostepnych technik analitycznych.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2005
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Leki kokcydiostatyczne - właściwości, zastosowanie i oznaczanie" link otwiera się w nowej karcie