Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet

Celem badań było określenie, czy handlowy preparat czosnku może być użyty jako wartościowy składnik diety zapobiegającej wystąpieniu arteriosklerozy. Jako miarę takiego działania przyjęto ograniczenie wzrostu poziomu lipidów, obniżenie poziomu wybranych białek oraz zachowanie poziomu antyoksydantów w surowicy krwi.Wiadomo, że badany produkt ma dużą zawartość włókien błonnika, mikroelementów i polifenoli. Ogólna zawartość przeciwutleniaczy badana 2 metodami jest porównywalna z ich zawartością w świeżym czosnku.Badano 5 grup szczurów:- grupa kontrolna - dieta bez cholesterolu i bez czosnku- grupa CHOL - dieta wzbogacona w cholesterol- 3 grupy GARLIC - dieta z cholesterolem i różnym dodatkiem preparatu czosnkowegoPo 4 tygodniach takiego karmienia stwierdzono, że jedynie w grupie GARLIC500 obserwuje się istotne ograniczenie wzrostu poziomu lipidów we krwi w porównaniu do grupy CHOL. Stwierdzono również tylko w tej grupie istotne ograniczenie spadku poziomu antyutleniaczy we krwi. Przy wyższych zawartościach preparatu czosnkowego tych pozytywnych efektów nie obserwowano.Na tej podstawie stwierdzono, że pozytywny wpływ preparatu czosnkowego na poziom lipidów, białek, aktywność przeciwutleniaczy oraz parametrów krzepnięcia krwi jest zależny od dawki i ogranicza się tylko do dawki optymalnej.

Autorzy