Dyrektywa Unii Europejskiej zezwala na obecność w czekoladzie równoważników masła kakaowego w ilości do 5% masy produktu. W pracy badano pięć próbek czekolad w celu stwierdzenia, czy i w jakiej ilości występują w nich tłuszcze typu CBE. Skład triacylogliceroli oznaczano metodę HPLC. W dwóch analizowanych czekoladach obecny był tylko tłuszcz kakaowy. W jednej czekoladzie stwierdzono obecność CBE w ilości kilku procent, przy czym fakt ten był zadeklarowany na opakowaniu. Dwie czekolady były zafałszowane. Zawartość CBE w tych czekoladach przekraczała 20% fazy tłuszczowej. Ponadto producent nie zamieścił na opakowaniu informacji o obecności tych tłuszczów.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2006
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Analiza fazy tłuszczowej czekolady w celu stwierdzenia jej zafałszowania" link otwiera się w nowej karcie