Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality

W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa oraz tzw. elektroniczne nosy.W pracy przeglądowej opisano i porównano różne techniki przygotowania próbek wykorzystywane do analizy lotnych związków w żywności.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2007

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab