Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality

W ostatnich latach obserwuje się coraz powszechniejsze stosowanie analizy instrumentalnej do oceny jakości organoleptycznej produktów spożywczych. Nowe podejście polega na tworzeniu profili zapachowych, swego rodzaju "aromagramów" charakterystycznych dla danego produktu. Do najczęściej stosowanych technik pozwalających na tworzenie i rozpoznawanie "aromagramów" należą techniki chromatograficzne, w szczególności chromatografia gazowa oraz tzw. elektroniczne nosy.W pracy przeglądowej opisano i porównano różne techniki przygotowania próbek wykorzystywane do analizy lotnych związków w żywności.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Aromagrams - aromatic profiles in the appreciation of food quality" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie