Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins

W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS, DPPH oraz testu wykorzystującego odczynnik Folina-Ciocalteua. Najwyższą wartość TRSA oraz całkowitą zawartość GLS odnotowano w kapuście pochodzącej z Belgii. Podczas badań próbek kapusty zaobserwowano wysoką korelację pomiędzy wartościami TRSA oraz całkowitą zawartością GLS.

Authors