W pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS, DPPH oraz testu wykorzystującego odczynnik Folina-Ciocalteua. Najwyższą wartość TRSA oraz całkowitą zawartość GLS odnotowano w kapuście pochodzącej z Belgii. Podczas badań próbek kapusty zaobserwowano wysoką korelację pomiędzy wartościami TRSA oraz całkowitą zawartością GLS.
Autorzy
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. Lidia Wolska link otwiera się w nowej karcie ,
- Jerzy Drzewiecki,
- Shela Gorinstein,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.lwt.2007.02.007
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008