Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.
Authors
- Shela Gorinstein,
- Zenon Jastrzebski,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Simon Trakhtenberg
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2007