Artykuł jest pracą przeglądową zawierającą najnowsze dane dotyczące choroby serca w przebiegu miażdżycowym oraz ochonnych właściwości czosnku. Obecnie prowadzone badania wykazały fundamentalną rolę jaką odgrywa czosnek we wszystkich stadiach choroby. Liczne badania in-vitro potwierdzają zdolność czosnku do redukcji parametrów zachorowania na choroby serca w przebiegu miażdżycy: całkowity cholesterol, LDL, trigliceryny, utlenione LDL. Pozytywny wpływ czosnku na tłuszcze osocza, proteiny, przeciutleniacze oraz niektóre wskaźniki krzepliwości krwi jest zależny od dawki podawanej pacjentowi.
Autorzy
- Shela Gorinstein,
- Zenon Jastrzebski,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Simon Trakhtenberg
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2007