W pracy porównano właściwości przeciwutleniające i profil białek owoców kiwi poddanych działaniu etylenu i powietrza. Wysokie współczynniki korelacji między całkowitą zawartością fenoli i właściwościami przeciwutleniającymi uzyskano dla trzech metod określania właściwości przeciwutleniających: ABTS, TEAC i CUPRAC. W paśmie białek owoców kiwi rozdzielonych za pomocą elektroforezy stwierdzono różnice w paśmie siarczanu dodecylu sodu w próbkach poddawanych przez kilka dni działaniu etylenu i powietrza. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że etylen skraca proces dojrzewania owoców.
Authors
- Yong-Seo Park,
- Soon-Teck Jung,
- Seong-Gook Kang,
- Buk Gu Heo,
- Patricia Arancibia-Avila,
- Fernando Toledo,
- Jerzy Drzewiecki,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Shela Gorinstein
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.foodchem.2007.08.070
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008