W pracy porównano właściwości przeciwutleniające i profil białek owoców kiwi poddanych działaniu etylenu i powietrza. Wysokie współczynniki korelacji między całkowitą zawartością fenoli i właściwościami przeciwutleniającymi uzyskano dla trzech metod określania właściwości przeciwutleniających: ABTS, TEAC i CUPRAC. W paśmie białek owoców kiwi rozdzielonych za pomocą elektroforezy stwierdzono różnice w paśmie siarczanu dodecylu sodu w próbkach poddawanych przez kilka dni działaniu etylenu i powietrza. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że etylen skraca proces dojrzewania owoców.
Autorzy
- Yong-Seo Park,
- Soon-Teck Jung,
- Seong-Gook Kang,
- Buk Gu Heo,
- Patricia Arancibia-Avila,
- Fernando Toledo,
- Jerzy Drzewiecki,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.foodchem.2007.08.070
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Antioxidants and proteins in ethylene-treated kiwifruits" link otwiera się w nowej karcie