Badania populacyjne ostatnich dwóch dziesięcioleci wskazują na sposób odżywiania jako jeden z głównych czynników zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi, z nowotworami włącznie. W przypadku chorób nowotworowych głównym elementem diety sprzyjającej kancerogenezie jest czerwone mięso. Ze względu na wartość odżywczą i powszechność spożycia produktów mięsnych, poprawienie ich wartości żywieniowej staje się problemem o istotnym znaczeniu społecznym. Produkty marki Brassica, w produkcji których wykorzystano przeciwrakotwórcze właściwości kapusty białej, zostały zaprojektowane w odpowiedzi na to zapotrzebowanie.
Authors
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link open in new tab ,
- dr hab. inż. Edyta Malinowska-Pańczyk link open in new tab ,
- dr inż. Maria Tynek link open in new tab ,
- dr inż. Ewa Szukalska link open in new tab ,
- Zbigniew Nowakowski link open in new tab ,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link open in new tab
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2008