Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica

Zbadano wpływ octanu sodu na produkcję kwasu cytrynowego z glukozy w hodowli wgłębnej przez nie utylizującego octanu mutanta (oct-) Yarrowia lipolytica A-101.1.31. Octan będący ko-substratem glukozy w pożywce zwiększał produktywność i plon kwasu cytrynowego w ciągu pierwszych 24 godzin procesu. Największy pozytywny wpływ na biosyntezę kwasu cytrynowego przez Y. lipolytica A-101.1.31 miał dodatek 2g/L octanu sodu (przy zbadanych dawkach na poziomie wynoszącym: 1, 2, 8, 16, 20 g/L). W przyszłości należałoby rozważyć ciągły dodatek octanu sodu, ze względu na zwiększenie wydajności procesu i jego metabolizowanie w trakcie procesu.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Language
angielski
Publication year
2007

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab