Zbadano wpływ octanu sodu na produkcję kwasu cytrynowego z glukozy w hodowli wgłębnej przez nie utylizującego octanu mutanta (oct-) Yarrowia lipolytica A-101.1.31. Octan będący ko-substratem glukozy w pożywce zwiększał produktywność i plon kwasu cytrynowego w ciągu pierwszych 24 godzin procesu. Największy pozytywny wpływ na biosyntezę kwasu cytrynowego przez Y. lipolytica A-101.1.31 miał dodatek 2g/L octanu sodu (przy zbadanych dawkach na poziomie wynoszącym: 1, 2, 8, 16, 20 g/L). W przyszłości należałoby rozważyć ciągły dodatek octanu sodu, ze względu na zwiększenie wydajności procesu i jego metabolizowanie w trakcie procesu.
Authors
- Małgorzata Robak,
- Waldemar Rymowicz,
- dr inż. Paweł Filipkowski link open in new tab
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
- Language
- angielski
- Publication year
- 2007