Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica

Zbadano wpływ octanu sodu na produkcję kwasu cytrynowego z glukozy w hodowli wgłębnej przez nie utylizującego octanu mutanta (oct-) Yarrowia lipolytica A-101.1.31. Octan będący ko-substratem glukozy w pożywce zwiększał produktywność i plon kwasu cytrynowego w ciągu pierwszych 24 godzin procesu. Największy pozytywny wpływ na biosyntezę kwasu cytrynowego przez Y. lipolytica A-101.1.31 miał dodatek 2g/L octanu sodu (przy zbadanych dawkach na poziomie wynoszącym: 1, 2, 8, 16, 20 g/L). W przyszłości należałoby rozważyć ciągły dodatek octanu sodu, ze względu na zwiększenie wydajności procesu i jego metabolizowanie w trakcie procesu.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Język
angielski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie