Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego

Celem badań było ustalenie optymalnych warunków odzyskiwania białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Hydrolizę enzymatyczną białek mięśniowych prowadzono stosując trypsynę lub alkalazę w stężeniu: 2,5; 5; 10; 15; 20; 30 i 40 mg/g surowca. Reakcję prowadzono w środowisku obojętnym, przez 24 i 48 h. Wszystkie procesy i operacje jednostkowe powadzono w temperaturze 4 st.C. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych rośnie ze wzrostem stężenia enzymów do 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i do 10 mg/g surowca dla alkalazy. Zwiększanie stężenia enzymów > 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i 10 mg/g surowca dla alkalazy nie jest celowe, gdyż nie powoduje wzrostu wydajności hydrolizy. Stosując trypsynę lub alkalazę można maksymalnie zhydrolizować odpowiednio około 60 i 55 % białek mięśniowych zawartych w surowcu. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych jest taka sama po 24 i 48 h. W zastosowanych warunkach doświadczalnych maksymalne straty kolagenu wynosiły do 0,2 %.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
polski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab