Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego

Celem badań było ustalenie optymalnych warunków odzyskiwania białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego. Hydrolizę enzymatyczną białek mięśniowych prowadzono stosując trypsynę lub alkalazę w stężeniu: 2,5; 5; 10; 15; 20; 30 i 40 mg/g surowca. Reakcję prowadzono w środowisku obojętnym, przez 24 i 48 h. Wszystkie procesy i operacje jednostkowe powadzono w temperaturze 4 st.C. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych rośnie ze wzrostem stężenia enzymów do 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i do 10 mg/g surowca dla alkalazy. Zwiększanie stężenia enzymów > 20 mg/g surowca w przypadku trypsyny i 10 mg/g surowca dla alkalazy nie jest celowe, gdyż nie powoduje wzrostu wydajności hydrolizy. Stosując trypsynę lub alkalazę można maksymalnie zhydrolizować odpowiednio około 60 i 55 % białek mięśniowych zawartych w surowcu. Efektywność enzymatycznej hydrolizy białek mięśniowych jest taka sama po 24 i 48 h. W zastosowanych warunkach doświadczalnych maksymalne straty kolagenu wynosiły do 0,2 %.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
polski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Enzymatyczna hydroliza białek mięśniowych kręgosłupów dorsza bałtyckiego" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie