Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols

Polski czosnek, biała i czerwona cebula była blanszowana, gotowana, smażona i poddawana działaniom promieniowania mikrofalowego. Następnie były w nich oznaczane m.in. takie związki jak polifenole, flawonoidy, kwas ascorbinowy i aktywne antyoksydanty. Udowodniono, że blanszowanie, smażenie i poddawanie działaniu promieniowania mikrofalowego nie wpływa znacząco na zmiejszenie zawartości badanych związków w czosnku i cebuli. Wyznaczono również profil HPLC wolnych i rozpuszczalnych estrów, co wykazało że jest ich dwa razy więcej w czosnku niż w cebuli. Rozdzielanie za pomocą elektroforezy niezredukowanych protein zawartych w czosnku i cebuli wykazało, iż zakres degradacji tych zwiazków mieści sie między 50 do 112 kDa.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab