Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols

Polski czosnek, biała i czerwona cebula była blanszowana, gotowana, smażona i poddawana działaniom promieniowania mikrofalowego. Następnie były w nich oznaczane m.in. takie związki jak polifenole, flawonoidy, kwas ascorbinowy i aktywne antyoksydanty. Udowodniono, że blanszowanie, smażenie i poddawanie działaniu promieniowania mikrofalowego nie wpływa znacząco na zmiejszenie zawartości badanych związków w czosnku i cebuli. Wyznaczono również profil HPLC wolnych i rozpuszczalnych estrów, co wykazało że jest ich dwa razy więcej w czosnku niż w cebuli. Rozdzielanie za pomocą elektroforezy niezredukowanych protein zawartych w czosnku i cebuli wykazało, iż zakres degradacji tych zwiazków mieści sie między 50 do 112 kDa.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Comparison of the main bioactive compounds and antioxidants in garlic and white and red onion after treatment protocols" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie