Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities

Badania epidemiologiczne wskazują, że wraz z zwiększeniem spożywania kapusty maleje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Mechanizmy przeciwrakotwórczego działania nie są do końca wyjaśnione, jednak wiele badań przeprowadzonych z wykorzystaniem zwierząt i ludzi sugeruje, że substancje występujące w tych roślinach, szczególnie izotiocyjaniany (ITC) modulują aktywność enzymów I i II fazy. Aktywność przeciwutleniająca jest innym mechanizmem biologicznego działania fitozwiązków zawartych w kapuście. Zarówno zawartość ITC, jak i aktywność przeciwutleniająca mogą zależeć od warunków uprawy, takich jak miejsce uprawy pod względem ekologicznym, zabiegi agrotechniczne, nasłonecznienie czy atak szkodników. Zbadanie wpływu warunków uprawy na aktywność przeciwutleniającą i zawartość ITC może pozwolić na zdefiniowanie korzystnego dla zdrowia produktu końcowego. W tym celu do pomiaru aktyności przeciwutleniącej soków z kapusty świeżej i kiszonej pochodzącej z różnych upraw wykorzystano trzy testy spektrofotometryczne - ABTS, DPPH i Folin-Ciocalteu. Natomiast do oznaczenia zawartości ITC wykorzystano metodę Zhanga. Różne warunki uprawy kapusty zdecydowanie wpływają na aktywność przeciwutleniającą i wydają się nie wpływać na zawartość ITC.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2008

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab