Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities

Badania epidemiologiczne wskazują, że wraz z zwiększeniem spożywania kapusty maleje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Mechanizmy przeciwrakotwórczego działania nie są do końca wyjaśnione, jednak wiele badań przeprowadzonych z wykorzystaniem zwierząt i ludzi sugeruje, że substancje występujące w tych roślinach, szczególnie izotiocyjaniany (ITC) modulują aktywność enzymów I i II fazy. Aktywność przeciwutleniająca jest innym mechanizmem biologicznego działania fitozwiązków zawartych w kapuście. Zarówno zawartość ITC, jak i aktywność przeciwutleniająca mogą zależeć od warunków uprawy, takich jak miejsce uprawy pod względem ekologicznym, zabiegi agrotechniczne, nasłonecznienie czy atak szkodników. Zbadanie wpływu warunków uprawy na aktywność przeciwutleniającą i zawartość ITC może pozwolić na zdefiniowanie korzystnego dla zdrowia produktu końcowego. W tym celu do pomiaru aktyności przeciwutleniącej soków z kapusty świeżej i kiszonej pochodzącej z różnych upraw wykorzystano trzy testy spektrofotometryczne - ABTS, DPPH i Folin-Ciocalteu. Natomiast do oznaczenia zawartości ITC wykorzystano metodę Zhanga. Różne warunki uprawy kapusty zdecydowanie wpływają na aktywność przeciwutleniającą i wydają się nie wpływać na zawartość ITC.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Characterization of white cabbages from different cultivations by isothiocynates content and antioxidant activities" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie