Celem badań było oszacowanie właściwości przeciwutleniających wybranych warzyw spożywczych w stanie surowym: czosnek (Allium sativum L), biała, żółta i czerwona cebula (Allium cepa L), czerwony i zielony pieprz (Capsicum annuum L.) oraz biała kapusta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) zbieranych w ciągu tego samego roku z różnych regionów geograficznych i stref klimatycznych. W badaniach odpowiednich ekstraktów metanolowych wykorzystano takie testy jak DPPH, FRAP, ABTS, CUPRAC.
Authors
- Shela Gorinstein,
- Yong-Seo Park,
- Buk-Gu Heo,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Kyung-Sik Ham,
- Ja-Yong Cho,
- Seong-Gook Kang
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1007/s00217-008-1003-y
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2009