Celem badań było oszacowanie właściwości przeciwutleniających wybranych warzyw spożywczych w stanie surowym: czosnek (Allium sativum L), biała, żółta i czerwona cebula (Allium cepa L), czerwony i zielony pieprz (Capsicum annuum L.) oraz biała kapusta (Brassica oleracea var. capitata f. alba) zbieranych w ciągu tego samego roku z różnych regionów geograficznych i stref klimatycznych. W badaniach odpowiednich ekstraktów metanolowych wykorzystano takie testy jak DPPH, FRAP, ABTS, CUPRAC.
Autorzy
- Shela Gorinstein,
- Yong-Seo Park,
- Buk-Gu Heo,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Kyung-Sik Ham,
- Ja-Yong Cho,
- Seong-Gook Kang
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1007/s00217-008-1003-y
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009