Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Thermodynamics of micellization of imidazolium ionic liquids in aqueous solutions

Podobieństwo pomiędzy strukturami niektórych cieczy jonowych, a surfaktamtami jonowymi wskazuje na możliwość wykazywania, przez te związki, tendencji do agregacji i adsorpcji na powierzchniach międzyfazowych. Mierząc w różnych temperaturach przewodnictwo elektryczne w funkcji stężenia oznaczono temperaturę Kraffta i zależność temperaturową krytycznego stężenia micelizacji (CMC) dla czterech, różniących się długościami łańcucha, imidazoliowych cieczy jonowych. Termodynamiczne parametry tworzenia się miceli dostarczają cennych informacji o przyczynach inicjacji procesu micelizacji. Parametry tych związków zostały wyznaczone ze stopnia jonizacji i CMC. Parametry termodynamiczne zostały skorelowane z wartościami eksperymentalnymi uzyskanymi przy użyciu izotermalnej kalorymetrii miareczkowej (ITC). Stwierdzono, że imidazoliowe ciecze jonowe o długim łańcuchu wykazują podobną charakterystykę termodynamiczną do surfaktantów kationowych, jednakże temperatura Krafta okazała się być niższa niż dla surfaktantów kationowych o podobnej długości łańcucha.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.jcis.2009.03.017
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Thermodynamics of micellization of imidazolium ionic liquids in aqueous solutions" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab