Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Thermodynamics of micellization of imidazolium ionic liquids in aqueous solutions

Podobieństwo pomiędzy strukturami niektórych cieczy jonowych, a surfaktamtami jonowymi wskazuje na możliwość wykazywania, przez te związki, tendencji do agregacji i adsorpcji na powierzchniach międzyfazowych. Mierząc w różnych temperaturach przewodnictwo elektryczne w funkcji stężenia oznaczono temperaturę Kraffta i zależność temperaturową krytycznego stężenia micelizacji (CMC) dla czterech, różniących się długościami łańcucha, imidazoliowych cieczy jonowych. Termodynamiczne parametry tworzenia się miceli dostarczają cennych informacji o przyczynach inicjacji procesu micelizacji. Parametry tych związków zostały wyznaczone ze stopnia jonizacji i CMC. Parametry termodynamiczne zostały skorelowane z wartościami eksperymentalnymi uzyskanymi przy użyciu izotermalnej kalorymetrii miareczkowej (ITC). Stwierdzono, że imidazoliowe ciecze jonowe o długim łańcuchu wykazują podobną charakterystykę termodynamiczną do surfaktantów kationowych, jednakże temperatura Krafta okazała się być niższa niż dla surfaktantów kationowych o podobnej długości łańcucha.

Autorzy