Podobieństwo pomiędzy strukturami niektórych cieczy jonowych, a surfaktamtami jonowymi wskazuje na możliwość wykazywania, przez te związki, tendencji do agregacji i adsorpcji na powierzchniach międzyfazowych. Mierząc w różnych temperaturach przewodnictwo elektryczne w funkcji stężenia oznaczono temperaturę Kraffta i zależność temperaturową krytycznego stężenia micelizacji (CMC) dla czterech, różniących się długościami łańcucha, imidazoliowych cieczy jonowych. Termodynamiczne parametry tworzenia się miceli dostarczają cennych informacji o przyczynach inicjacji procesu micelizacji. Parametry tych związków zostały wyznaczone ze stopnia jonizacji i CMC. Parametry termodynamiczne zostały skorelowane z wartościami eksperymentalnymi uzyskanymi przy użyciu izotermalnej kalorymetrii miareczkowej (ITC). Stwierdzono, że imidazoliowe ciecze jonowe o długim łańcuchu wykazują podobną charakterystykę termodynamiczną do surfaktantów kationowych, jednakże temperatura Krafta okazała się być niższa niż dla surfaktantów kationowych o podobnej długości łańcucha.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.jcis.2009.03.017
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009