Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych

Thermus ruber wytwarza alfa-glukozydazę o maksymalnej aktywności w temperaturze 65 C i przy pH 6,0. Wymieniony enzym zachowuje aktywność w zakresie pH 5,5-8,0 i prawie nie zmniejsza aktywności po 60 min inkubacji w 65 C. Szybkość hydrolizy maltozy, maltotetraozy, maltopentaozy oraz maltoheksaozy maleje wraz ze wzrostem masy cząsteckowej substratu.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła termostabilnej alfa-glukozydazy użytecznej do wytwarzania syropów glukozowych" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab