Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells

Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab