Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.
Authors
- Hanna Szaefer,
- Barbara Licznerska,
- Violetta Krajka-Kuźniak,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link open in new tab ,
- Wanda Bear-Dubowska
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Language
- angielski
- Publication year
- 2009