Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells

Wiadomo, że bioaktywne skladniki kapusty mają chemoprewencyjne działanie w przypadku nowotworów piersi, między innymi ze względu na hamowanie aktywności enzymu aromatazy uczestniczącego w biosyntezie estrogenów. Badania prowadzono przy użyciu komórek raka piersi i stwierdzono, że soki z kapusty, zarówno pochodzącej z uprawy ekologicznej jak i przemysłowej, znacząco hamowały ekspresję genu CYP19 kodującego wspomniany enzym. Sugeruje to, że spożywanie kapusty może stanowić czynnik chroniący przed powstatwaniem i progresją nowotworow piersi.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Język
angielski
Rok wydania
2009

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie