Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines

Obniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego translokację do jądra. Potwierdza to chemoprewencyjne działanie fitozwiązków kapusty.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "The effect of cabbage juice and its active components on transcription factor Nrf2 in breast cell lines" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab