Obniżenie zagrożenia chorobami nowotworowymi w przypadku diety bogatej w kapustę wiąże się ze zdolnością bioaktywnych związków tego warzywa do indukowania enzymów ochronnych 2. fazy będacych pod kontrolą czynnika transkrypcyjnego Nrf2. Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom Nrf2 w komórkach unieśmiertelnionych i nowotworowych linii odpowiednio MCF10A i MCF-7. W obu przypadkach obserwowano wzrost poziomu tego czynnika oraz jego translokację do jądra. Potwierdza to chemoprewencyjne działanie fitozwiązków kapusty.
Autorzy
- Violetta Krajka-Kuźniak,
- Hanna Szaefer,
- Barbara Licznerska,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link otwiera się w nowej karcie ,
- Wanda Bear-Dubowska
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009