Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria

Celem badań było określenie przeżywalności Escherichia coli i Staphylococcus aureus zawieszonych w soku jabłkowym (pH 3,8) po działaniu ciśnienia 193MPa w temperaturze -20°C. Stwierdzono, że bezpośrednio po działaniu ciśnienia przeżywalność badanych szczepów bakterii nie zmieniała się znacząco. Jednakże liczba komórek zmniejszała się z czasem przechowywania ciśnieniowanych prób. Żywe komórki mikroorganizmów nie były wykrywane w 1 ml próby po 10 dniach inkubacji w temperaturze 20°C. Mniejszy efekt letalny obserwowano podczas przetrzymywania prób w temperaturze 4°C.

Authors

Additional information

DOI
Digital Object Identifier link open in new tab 10.1080/08957950903159806
Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Language
angielski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Effect of pH and high pressure at sub-zero temperature on the viability of some bacteria" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab