Celem badań było określenie przeżywalności Escherichia coli i Staphylococcus aureus zawieszonych w soku jabłkowym (pH 3,8) po działaniu ciśnienia 193MPa w temperaturze -20°C. Stwierdzono, że bezpośrednio po działaniu ciśnienia przeżywalność badanych szczepów bakterii nie zmieniała się znacząco. Jednakże liczba komórek zmniejszała się z czasem przechowywania ciśnieniowanych prób. Żywe komórki mikroorganizmów nie były wykrywane w 1 ml próby po 10 dniach inkubacji w temperaturze 20°C. Mniejszy efekt letalny obserwowano podczas przetrzymywania prób w temperaturze 4°C.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1080/08957950903159806
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009