Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE

W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2009

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab