W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2009