Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE

W pracy przeanalizowano 31 czekolad: 14 ciemnych, 14 mlecznych i 3 białe. Czekolady te pochodziły od 14 różnych producentów. Na opakowaniach 12 badanych czekolad znajdowała się informacja, że zawierają one tłuszcze CBE, przy czym w 4 z nich zawartość tych tłuszczów przekraczała dozwolone 5%. Na 19 czekoladach nie było informacji o obecności CBE, jednak w 8 z nich tę obecność stwierdzono. Siedem spośród tych czekolad pochodziło od jednego producenta. Zawartość CBE w tych siedmiu czekoladach wahała się od ok. 4,5 do 8,5%. Zawartość CBE w czekoladach oznaczono na podstawie proporcji trzech głównych TAG: POP, POS i SOS stosując metodę RP-HPLC.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2009

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Przegląd czekolad obecnych na polskim rynku pod kątem obecności w nich tłuszczów CBE" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie