Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Dekarbonizacja jako metoda uzdatniania wody do produkcji piwa

Istotne znaczenie w regulacji parametrów wody przygotowane na potrzeby warzelni ma metoda dekarbonizacji jonitowej przy zastosowaniu słabo kwaśnego karionitu. Stosując ją uzyskuje się częściowe odsolenie wody surowej, redukcję twardości węglanowej oraz zasadowości "m". W konsekwencji otrzymuje się wymaganą alkaliczność resztkową, która jest związana z zawartością w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu (a także sodu). Usunięcie z wody wodorowęglanów (proces dekarbonizacji) korzystnie wpływa na obniżenie alkaliczności resztkowej, a tym samym w efekcie końcowym na smak piwa. Ponadto za pomocą mieszania wody zdekarbonizowanej z wodą odfiltrowaną (odżelazioną, odmanganioną) uzyskuje się dodatkową możliwość regulacji właściwości wody. Parametry tak uzdatnionej wody mogą być monitorowane "on line" za pomocą przemysłowych urządzeń pomiarowych.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach
Language
polski
Publication year
2006

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Dekarbonizacja jako metoda uzdatniania wody do produkcji piwa" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab