Istotne znaczenie w regulacji parametrów wody przygotowane na potrzeby warzelni ma metoda dekarbonizacji jonitowej przy zastosowaniu słabo kwaśnego karionitu. Stosując ją uzyskuje się częściowe odsolenie wody surowej, redukcję twardości węglanowej oraz zasadowości "m". W konsekwencji otrzymuje się wymaganą alkaliczność resztkową, która jest związana z zawartością w wodzie wodorowęglanów wapnia i magnezu (a także sodu). Usunięcie z wody wodorowęglanów (proces dekarbonizacji) korzystnie wpływa na obniżenie alkaliczności resztkowej, a tym samym w efekcie końcowym na smak piwa. Ponadto za pomocą mieszania wody zdekarbonizowanej z wodą odfiltrowaną (odżelazioną, odmanganioną) uzyskuje się dodatkową możliwość regulacji właściwości wody. Parametry tak uzdatnionej wody mogą być monitorowane "on line" za pomocą przemysłowych urządzeń pomiarowych.
Autorzy
- Jan Marjanowski,
- Andrzej Kukiełko,
- dr hab. inż. Jakub Drewnowski link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2006
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Dekarbonizacja jako metoda uzdatniania wody do produkcji piwa" link otwiera się w nowej karcie