Celem przeprowadzonych badan była ocena właściwości odżywczych i bioaktywnych stosunkowo mało znanych egzotycznych owoców duriana i ich porównanie z parametrami charakteryzującymi powszechnie znane owoce mango i gruszki adwokackiej. W badaniach wykorzystano takie techniki jak HPLC, trójwymiarowa fluorescencja (3D-FL), testy oparte na zastosowaniu rodników (ABTS i DPPH) oraz zaawansowane techniki chemometryczne. na podstawie uzyskanych wyników pomiarów można stwierdzić, że wszystkie trzy rodzaje owoców mają podobne właściwości odżywcze i bioaktywne. na tej podstawie można zalecać stosowanie owoców duriana jako składnik diety w walce z chorobami dietozależnymi.
Authors
- Sumitra Poovarodom,
- Ratiporn Haruenkit,
- Suchada Vearasilip,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Milena Cvikrova,
- Olga Martincova,
- Aviva Ezra,
- Milan Suhaj,
- Pramoj Ruamsuke,
- Shela Gorinstein
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1111/j.1365-2621.2010.02227.x
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- angielski
- Publication year
- 2010