Celem przeprowadzonych badan była ocena właściwości odżywczych i bioaktywnych stosunkowo mało znanych egzotycznych owoców duriana i ich porównanie z parametrami charakteryzującymi powszechnie znane owoce mango i gruszki adwokackiej. W badaniach wykorzystano takie techniki jak HPLC, trójwymiarowa fluorescencja (3D-FL), testy oparte na zastosowaniu rodników (ABTS i DPPH) oraz zaawansowane techniki chemometryczne. na podstawie uzyskanych wyników pomiarów można stwierdzić, że wszystkie trzy rodzaje owoców mają podobne właściwości odżywcze i bioaktywne. na tej podstawie można zalecać stosowanie owoców duriana jako składnik diety w walce z chorobami dietozależnymi.
Autorzy
- Sumitra Poovarodom,
- Ratiporn Haruenkit,
- Suchada Vearasilip,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- Milena Cvikrova,
- Olga Martincova,
- Aviva Ezra,
- Milan Suhaj,
- Pramoj Ruamsuke,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1111/j.1365-2621.2010.02227.x
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2010
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Comparative characterisation of durian, mango and avocado" link otwiera się w nowej karcie